Řeřicha setá nebo také zahradní pochází z Blízkého východu. Jedná se o rychle rostoucí nenáročnou bylinu, která obsahuje velké množství vitaminu C, vitamin B a K, provitamin A – karoten, silice a řadu minerálních látek. Řeřicha příznivě ovlivňuje trávení a látkovou výměnu, podporuje tvorbu krve, aktivuje žlučník a působí močopudně. Bývá součástí jarních bylinných čistících kúr. V kuchyni lze řeřichu použít do salátů, tvarohových pomazánek, bylinkových omáček, na brambory nebo na chléb s máslem. Drobně nasekaná může zpestřit i chuť klasické majonézy. Řeřicha se hodí i k masu, rybám a drůbeži.
Co budete potřebovat
Zakupte si semínka, jsou bez problémů k sehnání v supermarketech, zahradnictvích či zahradních centrech hobbymarketů. Dále si sežeňte plastovou vaničku, mělkou misku nebo tácek. Můžete, ale nemusíte použít igelitový pytlík nebo fólii, ale určitě budete potřebovat vatu.
Postup
Už to snad nemůže být jednodušší. Do nádobky rozprostřete vatu, a vydatně zalijte vodou. Teprve až se voda vsákne, nasypte na ni hustě semínka řeřichy. Nádobku umístěte do temna na cca 2 dny, již druhý den uvidíte, jak semínka začínají klíčit. Řeřicha pro naklíčení potřebuje teplo a vlhko, můžete tedy nádobku překrýt igelitovým pytlíkem nebo fólií. Dbejte na to, aby vata byla stále vlhká. Pak řeřichu přesuňte na světlejší místo, kde vám během pár dní krásně vyroste a zezelená, v této době už není potřeba mít nádobku přikrytou, nechte rostlinky volně růst. Přibližně za pět dní již budete sklízet. Odtříhávejte lístky i s částí stonku, a čerstvé zpracujte dle vašich chutí.
Zpět na seznam rostlin
Co vše lze pěstovat doma?
Vypěstujte si nenáročnou pažitku